ПТИЦЕВОДСТВО, 2019, 9-10, стр 71-74

УДК:   636.5.082.474

DOI: 10.33845/0033-3239-2019-68-9-10-71-74

 

НИВЕЛИРОВАНИЕ ПИКОВ СМЕРТНОСТИ ЭМБРИОНОВ МЯСНЫХ КУР ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ ДИФФЕРЕНЦИРОВАННЫХ РЕЖИМОВ ИНКУБАЦИИ

ДЖАМИЛ Х.Т., ЩЕРБАТОВ В.И.

 Кубанский государственный аграрный университет им. И.Т. Трубилина

Аннотация: В процессе развития эмбрион проходит ряд этапов, обусловленных качественными структурными изменениями, и следующие за ними периоды роста. Периоды смены развития на периоды роста являются критическими и наиболее чувствительными к воздействию внешних факторов. Разработанный дифференцированный режим инкубации предусматривает изменение температуры в критические периоды развития эмбриона, что сказывается на результатах вывода.

Ключевые слова:  ИНКУБАЦИЯ, ЯЙЦА КУР, ЭМБРИОН, ТЕМПЕРАТУРА,

 

The leveling of mortality peaks in the developing embryos of meat-type chicken via differentiated incubation regimes

Jameel H.T., Shcherbatov V.I. 
 Kuban State Agrarian University of I.T. Trubilin

Summary: Developing avian embryo passes through a number of developmental stages when certain qualitative structural advancements occur; these stages are interspersed with periods of active growth. The moments of changing of developmental periods for growth periods are crucial for the embryos which at these moments are very sensible to external factors like temperature and relative humidity. Differentiated incubation regimes that we developed earlier imply the changes in temperature regimes at these crucial moments to improve livability of the embryos and subsequently the hatch of chicks.

Key words: INCUBATION, CHICKEN EGGS, EMBRYO,TEMPERATURE