ПТИЦЕВОДСТВО, 2020, 01, стр 7-12

УДК: 636.5.034/084

DOI:10.33845/0033-3239-2020-69-2-7-12

 

 

ВЛИЯНИЕ ПРОБИОТИЧЕСКИХ ПРЕПАРАТОВ ТВЕРДОФАЗНОЙ ФЕРМЕНТАЦИИ НА ФОРМИРОВАНИЕ РЕПРОДУКТИВНЫХ ОРГАНОВ ПТИЦЫ КРОССА "ХАЙСЕКС КОРИЧНЕВЫЙ"

ГОРЛОВ И.Ф., КОМАРОВА З.Б., МОСОЛОВА Н. И., КРОТОВА О. Е., СТРУК А.Н., ИВАНОВ С.М., ЧИСТЯКОВ В. А. 

Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции, г. Волгоград
 Южный федеральный университет, г. Ростов-на-Дону

.

Аннотация: Проведено исследование влияния пробиотических препаратов на основе штаммов Bacillus subtilis KATMIRA 1933 и Bacillus amyloliquefaciens B-1895, полученных методом твердофазной ферментации, на формирование репродуктивных органов у птицы кросса «Хайсекс коричневый». Испытания были проведены в условиях СП Светлый, АО «Агрофирма «Восток». Контрольная группа не получала пробиотиков; опытные группы I-III получали пробиотики на основе данных штаммов или их смеси (0,1% от массы рациона). Установлено, что в возрасте достижения молодками половой зрелости (21 нед.) длина яйцевода в опытных группах была выше, чем в контрольной, на 3,1 (P<0,01), 2,8 (P<0,05) и 2,9 см (P<0,05), а его масса - на 4,3 (P<0,01), 3,5 (P<0,05) и 3,9 г (P<0,05). Масса семенников у петушков опытных групп превышала контроль на 8,33 (P<0,05), 7,07 (P<0,05) и 9,51% (P<0,05). Во все изучаемые возрастные периоды в опытных группах наблюдалось увеличение содержания в крови гемоглобина, общего белка и альбуминов. Активизировался и углеводный обмен, так как содержание глюкозы в крови достоверно увеличивалось, начиная с 13-недельного возраста. Установлено, что самцы опытных групп превосходили контроль по объему эякулята на 12,00; 6,00 и 8,00%, по концентрации спермиев в эякуляте - на 28,52 (Р<0,01); 17,58 (Р<0,05) и 23,83% (Р<0,01), по общему числу спермиев в эякуляте - на 17,49 (Р<0,05); 8,05 и 13,42%. Сделан вывод, что скармливание ремонтному молодняку пробиотических препаратов с выраженной антиоксидантной и ДНК-протекторной активностью положительно влияет на формирование репродуктивных органов, интенсивность обменных процессов в организме и спермопродукцию у петухов.

Ключевые слова:  ПРОБИОТИЧЕСКИЕ ПРЕПАРАТЫ, ШТАММЫ BACILLUS, КРОСС КУР "ХАЙСЕКС КОРИЧНЕВЫЙ", ФОРМИРОВАНИЕ РЕПРОДУКТИВНЫХ ОРГАНОВ, БИОХИМИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ КРОВИ

 

The effects of probiotics produced by the solid phase fermentation on the development of reproductive organs in Hisex Brown chicken

Gorlov I.F.1, Komarova Z.B.1, Mosolova N.I.1, Krotova O.E.1, Struk A.N.1, Ivanov S.M.1, Chistyakov V.A.2
1 Volga Region Research Institute of Manufacture and Processing of Meat and Milk Production, Volgograd
2 Southern Federal University, Rostov-na-Donu

Summary: The influence of probiotic preparations based on Bacillus subtilis KATMIRA 1933 and Bacillus amyloliquefaciens B-1895 strains and obtained by solid-phase fermentation on the development of reproductive organs in Hisex Brown chicken was studied in conditions of Svetly poultry farm (JSC “Agrofirm “Vostok”). Control treatment was not fed probiotics; experimental treatments I-III were fed probiotics based on these two strains or their mixture (inclusion level 0.1% of total diet). It was found that at the onset of lay (21 weeks of age) the length of the oviduct in females of experimental treatments was significantly higher by 3.1 (P<0.01), 2.8 (P<0.05) and 2.9 cm (P<0.05), respectively, in compare to control; oviduct weight higher by 4.3 (P<0.01), 3.5 (P<0.05) and 3.9 g (P<0.05). Weight of the testicles in males was higher by 8.33 (P<0.05), 7.07 (P<0.05) and 9.51% (P<0.05), respectively. Concentrations of hemoglobin, total protein, and albumins in blood serum in experimental treatments were higher in compare to control at all studied ages (17-21 weeks of age). The significant increase in serum glucose concentrations since 17 weeks of age in all experimental treatments indicated the intensification of carbohydrate metabolism. The ejaculate volume in males of the experimental treatments was higher by 12.00; 6.00 and 8.00%, respectively, in compare to control; sperm concentration in the ejaculate significantly higher by 28.52 (P<0.01); 17.58 (P<0.05) and 23.83% (P<0.01); total number of sperm cells in the ejaculate higher by 17.49 (P<0.05); 8.05 and 13.42%. The conclusion was made that probiotics with pronounced antioxidative and DNA-protective activities beneficially affect the development of reproductive organs in chicken, the intensity of metabolic processes, and sperm production in males.

Key words:  PROBIOTICS, BACILLUS STRAINS, CHICKEN CROSS HISEX BROWN, DEVELOPMENT OF REPRODUCTIVE ORGANS, BIOCHEMICAL BLOOD PARAMETERS